Hyllad i Aftonbladet

16 juni, 2014

Jag är stolt och glad över den recension som Anneli Jordahl skrev om Välfärdsfabriken i Aftonbladet.  Så här slutar den:

”Det är tur att det är just Kristina Mattsson som skriver, annars hade det varit lätt att gäspa sig igenom ett viktigt ämne. Hon är nämligen bra på att få torra fakta att svänga genom att lyfta fram människor, kärnfulla replikväxlingar och talande anekdoter.”

”Exemplen hittar hon på ett självklart vis från hela landet. Och hon lyfter fram både aktuell sakprosa som Katrine Kielos Det enda könet och skönlitteratur som Folke Fridells romaner om ’maskinbetjänternas’ själsdödande arbete. Mattssons vision är att finna samarbetsformer mellan privat och offentligt driven verksamhet som ’utvecklar välfärden utan att skattebetalarnas pengar hamnar i skatteparadis’.

Kristina Mattson har med sina två tidigare reportageböcker om papperslösa och om utarmningen av landsbygden blivit en av våra viktigaste analytiker av tillståndet i landet. Hon skriver på ett självklart, rättframt och medryckande vis. Vet att man når största effekt när man inte skriver i affekt. Adrenalinstinn positionering är inte hennes metod. När hon i slutkommentaren använder ’perverst’ två gånger studsar jag till.

Varje politiker i detta land borde omedelbart läsa Kristina Mattssons bok.”