Välfärdsfabriken väcker känslor

17 mars, 2014

När man släpper iväg en lång text som en bok är, till läsare och recensenter, så vet man ingenting. En period av förvirring och kontrollförlust infinner sig som inte är så jätterolig att vara i. Kommer det att bli recensioner? Troligen, eftersom jag blivit recenserad med mina två tidigare böcker, men ändå. Kommer folk att gilla Välfärdsrevolutionen eller inte? Det är ju upp till dom och inte till mig. Flera kollegor har läst och kommenterat under tiden då jag skrev och min egen känsla var att texten bär. Men man vet ju ingenting.

Därför är jag glad över de reaktioner och recensioner som kommit – för att de är så olika!

Och att några så tydligt har uppfattat den grundläggande känsla jag velat förmedla om att arbetets glädje, yrkesstoltheten och gemenskapen med de arbetskamrater man tillbringar hela dagarna med, hotas av tron på System som lösningen på allt.

Göteborgsposten tar upp boken  i en ledarkrönika den 13 mars. Malin Lernfelt skriver: ”Det är dock inte bilden av entreprenörer som tagit steget in i välfärdssektorn som får håret att resa sig på mina armar, utan den samlade bilden av ett samhället och ett arbetsliv där byråkratin växer, varje sekund räknas, där allt skall dokumenteras till varje pris och där hänsyn till det mänskliga i allt väsentligt rationaliseras bort.”

Svenska Dagbladets recensent Fredrik Sjöberg är också inne på byråkratispåret och tycker att bokens styrka är en skarp analys av byråkratin. Och tar tag i mina resonemang om hur Valfrihetsrevolutionen har kidnappats av privilegerade byråkrater med oklara arbetsuppgifter. Det är svårt att göra revolution..

Isabelle Ståhls krönika i Svenska Dagbladet den 14 mars tar också tag i känslan av att styras in i teknokrati och system. Du kan läsa hennes krönika här

Och Mattias Ahlén i Östgöta Correspondenten lyfter fram de många reportagen i boken, som inte verkar ha varit huvudsak för någon annan.

För entydiga böcker är tråkiga tycker jag och för spretiga är jobbiga. Välfärdsfabriken lutar åt att greppa mycket. Men reaktionerna tyder på att den är mångfacetterad. Om jag nu ska recensera mig själv alltså.