”Vi bara lyder” – kanonreportage!

8 mars, 2015

Roland Paulsen har skrivit en superkanonbok: ”Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen.” (Atlas 2015) Den kommer i veckan och jag lovar: Man missar nåt om man inte läser den.

Roland gör en sociologisk fältstudie på ett arbetsförmedlingskontor i en mindre stad. Arbetsförmedlarna och deras arbetssituation är det övre lagret i skeendet, men därunder handlar det kanske egentligen mest om lydnadens olika komplikationer och villospår och vad det kan kosta både att anpassa sig och att inte göra det, till en omöjlig arbetssituation.

Och det låter ju inte jättekul, men grejen är att det är det!  Det var längesen jag hade så roligt av en text, mycket för att han skriver så mästerligt. Vackra och riktningsgivande metaforer, en auktoritet i berättandet där några få ord fångar en stämning och får beskriva ett skeende. En aldrig tappad överblick till både det som sker på detta kontor och till de teoretiker som, förstår man, är en mycket större del i studien än vad hans lätta skrivarhand ger sken av. En överblick Roland Paulsen medvetet dyker ner ifrån, ner i egna barndomsminnen, en dialog med hans pappa och sen upp på ett strukturellt samhällsplan.  Det är så svårt att göra, fråga mig, jag vet, men här blir det aldrig rörigt.

Det här bör bli årets reportagebok. Det är visserligen bara 8 mars när jag skriver detta. Men Vi bara lyder kommer att bli svår att slå.

Mer om Roland Paulsen.