DE PAPPERSLÖSA

En orsak bakom min första bok ”De papperslösa och de aningslösa” (Leopard förlag 2008) var att min mormor var en flicka från landet som på 1940-talet blev hembiträde i en prästfamilj i Vasastan i Stockholm.

Nu kommer hushållerskorna från Moldavien eller Filippinerna. Många lever som papperslösa och arbetar här utan personnummer eller arbetstillstånd. De bakar ditt bröd, städar ditt kontor men är osynliga för de flesta. Jag har träffat flera av dem och i boken berättar jag deras historier.

Deras liv kallas illegal invandring. Men att köpa deras tjänster är också illegalt. Ändå växer marknaden där utsatta papperslösa gör jobb som ingen annan vill göra, för pengar ingen annan kan leva på.

Boken berättar om människor som bor och arbetar i Sverige utan personnummer eller arbetstillstånd. De papperslösa lever runtom och bredvid oss, men är osynliga för de flesta. Allas vår aningslösa efterfrågan på billiga tjänster göder en svart ekonomi som söker skyddslös och lågbetald arbetskraft. Därför blir de papperslösa fler.

boken De papperslösaHär får du möta några av dem. Nicolas som levt utan personnummer i Sverige nästan hela sitt vuxna liv, Maria som längtar sig tokig efter sin treåring hemma och Sarwar som drömmer om att få betala skatt.

Här berättas om det etablerade Sverige som låtsas som om de papperslösa inte finns och fackföreningar som oklart slingrar sig kring sitt ansvar. Men också om de papperslösas egen kamp för att bli erkända och eldsjälars insatser för att mänskliga rättigheter ska gälla alla som bor och arbetar här.

  • Mer information om boken och mitt förlag Leopard, hittar du här.
  • Recensioner och reaktioner på boken kan du läsa här.

Sverige behöver göra upp med sin bild av alla invandrade utomeuropéer som flyktingar och behövande. Snabbare än vi anar kommer det att bli uppenbart att det är Sverige och Europa som behöver fler invånare.

Under fem år har jag funderat över bokens ämne. Jag har följt diskussionerna vid FN:s fackorgan ILO:s årliga konferenser och intervjuat migrantarbetare i Sverige, New York och i Genève. På vägen har det också blivit en del tidningsartiklar.

Några exempel hittar du här:
Migranter_utan_papper_i_det_rika_Schweiz (TCO-tidningen) (pdf)
Limousiner_och_migrantarbetare_i_NY (Transportarbetaren)(pdf)